Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος

Η ειδικότητα λειτουργεί στο σχολείο

2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά:

 • Κατανοεί και εφαρμόζει πιστά και σχολαστικά τους κανόνες ασφάλειας, προστασίας, υγιεινής και εργονομίας στον χώρο εργασίας.

 • Αναγνωρίζει τις βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή νημάτων και υφασμάτων και να τις διαχωρίζει σε κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους.

 • Αναγνωρίζει και να εφαρμόζει τις βασικές αρχές του σχεδίου μόδας, όπως η ορθή αναλογία, η ισορροπία, η επανάληψη και η αρμονία γραμμής στον σχεδιασμό φιγούρας και ενδυμάτων.

 • Δημιουργεί επιτυχείς συνδυασμούς χρωμάτων, υφασμάτων και διακοσμητικών στοιχείων μέσα σε συλλογές ενδυμάτων.

 • Επιλέγει και να χρησιμοποιεί το κατάλληλο ύφασμα και τα κατάλληλα διακοσμητικά υλικά για κάθε είδος ενδύματος, λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα, το βάρος, τον τύπο και το σχέδιο του υφάσματος σε σχέση με τον τύπο του σώματος.

 • Σχεδιάζει σχέδια παραγωγής, ραφών, κοψιμάτων και άλλων σημαντικών λεπτομερειών και μετρήσεων.

 • Κατασκευάζει και να αναπτύσσει το πρώτο πατρόν δείγματος ερμηνεύοντας σωστά το σχέδιο παραγωγής και ακολουθώντας τη σωστή πορεία εργασίας.

 • Αξιολογεί το πρωτότυπο δείγμα του ενδύματος και να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές και διορθώσεις, επισημαίνοντας πιθανές αιτίες προβλημάτων στην εφαρμογή, στη συναρμολόγηση και στην παραγωγή του ενδύματος.

 • Μετατρέπει το πρώτο πατρόν σύμφωνα με τις διορθωτικές αλλαγές της δοκιμής του δείγματος και να κατασκευάζει το τελικό πατρόν.

Εργαστήρια

Μαθήματα

Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση

Ένταξη στην αγορά εργασίας

Στους αποφοίτους ΕΠΑΛ χορηγείται α) Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και β) Επαγγελματικό Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).

Προαιρετικό Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας

Με το νέο θεσμό του "Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας" δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο). Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ

Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑΛ

Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας του τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β΄ τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).

Επαγγελματική αποκατάσταση

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος μπορεί να εργαστεί:

 • Σε επιχειρήσεις με αντικείμενο την παραγωγή ενδυματολογικών συνόλων και άλλων συναφών με τον κλάδο προϊόντων.

 • Στην πώληση και προώθηση ειδών μόδας.

 • Ως ελεύθερος επαγγελματίας στην κατασκευή ειδών ένδυσης, στην κατασκευή ειδών οικιακής χρήσης από ύφασμα, στη μετατροπή / επιδιόρθωση ενδυμάτων και στην κατασκευή ενδυμάτων εξειδικευμένης χρήσης  όπως νυφικά, στολές εργασίας, καρναβαλίστικα κοστούμια, χειροτεχνήματα και παιγνίδια από ύφασμα.

Πηγές

caret-down caret-up caret-left caret-right
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/to-thema-texniki-ekpaideusi
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού http://www.eoppep.gr/teens/index.php
Πύλη Επαγγελματικού Προσανατολισμού http://www.mysep.gr/
A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com