Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Η ειδικότητα λειτουργεί στα σχολεία

1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών
2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών

 Βίντεο για την ειδικότητα από το 5ο ΕΚ Αν. Αττικής:

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών  αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του,  τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.).

  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

  • Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής.

  • Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.

  • Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή  παραγωγής εργοστασίου).

  • Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα.

  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.

  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.

  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.

  • Να ελέγχει σε στοιχειώδες  επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.

  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.

  • Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται  βασικά γεωργικά προϊόντα.

  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.

  • Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.

  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.

  • Να γνωρίζει να συναλλάσεται.

  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.

  • Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.

Εργαστήρια

Μαθήματα Ειδικότητας

Ημερήσιο ΕΠΑΛ

Εσπερινό ΕΠΑΛ

Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση

Ένταξη στην αγορά εργασίας

Στους αποφοίτους ΕΠΑΛ χορηγείται α) Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και β) Επαγγελματικό Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).

Προαιρετικό Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας

Με το νέο θεσμό του "Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας" δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο). Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

Τμήματα για υποψηφίους τομέα Γεωπονίας από mysep.gr

Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ

Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑΛ

Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας του τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β΄ τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).

Επαγγελματική αποκατάσταση

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών μπορεί να εργαστεί:

  • σε βιομηχανίες τροφίμων

  • σε δημόσιες επιχειρήσεις ελέγχου ποιότητας τροφίμων

  • σε μεγάλα σούπερ μάρκετ

  • σε επιχειρήσεις catering.

Πηγές

caret-down caret-up caret-left caret-right
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/to-thema-texniki-ekpaideusi
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού http://www.eoppep.gr/teens/index.php
Πύλη Επαγγελματικού Προσανατολισμού http://www.mysep.gr/
A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com