Σχετικά με τον ιστότοπο

Ο νέος ιστότοπος του 5ου ΕΚ Ανατολικής Αττικής δημιουργήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, στο πλαίσιο του μαθήματος "Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογών στο Διαδίκτυο", που διδάχθηκε στη Γ΄τάξη του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Αχαρνών, από τους εκπαιδευτικούς Γ. Τσιμπινό και Β. Φακάρου.

 

Σκοπός και στόχοι

Σκοπός μας είναι μέσα από τον ιστότοπο του σχολείου μας να ενημερώνονται οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την επαγγελματική εκπαίδευση και την ίδια την εκπαιδευτική μας μονάδα.

Στόχοι του ιστότοπου του 5ου ΕΚ Ανατολικής Αττικής είναι:

1) Η παρουσίαση των παρεχόμενων ειδικοτήτων και του προφίλ των αποφοίτων ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
2) Η παρουσίαση των εργαστηρίων ώστε να τονιστεί ο βιωματικός χαρακτήρας της μάθησης.
3) Η ενημέρωση γύρω από το παραγόμενο έργο και τις δράσεις του σχολείου μας.
4) Η ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από λειτουργικά θέματα ώστε να διευκολύνεται στην καθημερινή του συναναστροφή με τη σχολική μας μονάδα.
5) Η διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων στην αναζήτηση εκπαιδευτικού υλικού.

 

Πώς αναπτύχθηκε ο ιστότοπος

Στην ανάπτυξη του νέου ιστότοπου συμμετείχε το τμήμα ΓΠε της ειδικότητας "Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής" και το τμήμα ΓΠλ της ειδικότητας "Τεχνικός Λογισμικού" του 1ου ΕΠΑΛ Αχαρνών.

Για τη δημιουργία του εφαρμόστηκε το μοντέλο του καταρράκτη.

waterfall          waterfall1

Tο έργο ξεκίνησε με τη φάση της Ανάλυσης κατά την οποία οι μαθητές συνέλεξαν τις προδιαγραφές του νέου ιστοτόπου.

Για τη συλλογή των προδιαγραφών επιλέχθηκε αρχικά η μέθοδος της συνέντευξης. Το τμήμα ΓΠλ πήρε συνέντευξη από τη Διευθύντρια του 5ου ΕΚ, κα Μαριάνθη Μυλωνά ενώ το τμήμα ΓΠε πήρε συνέντευξη από τον Υποδιευθυντή του 5ου ΕΚ, κο Ιωάννη Τσιμπινό.

H Διεθύντρια του 5ου ΕΚ εξέφρασε την ιδέα ο νέος ιστότοπος να είναι ελκυστικός προς τους μαθητές γι΄αυτό αποφασίσαμε τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων απόψεων από αυτούς. Η χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου κρίθηκε η πλέον κατάλληλη για το σκοπό αυτό.

Ο Νίκος, μαθητής του ΓΠΕ, ανέλαβε τη δημιουργία μιας google φόρμας η οποία υπάρχει εδώ: http://goo.gl/forms/XgqSmUYkGs.

Για να έχουμε την άποψη όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών από όλες τις ειδικότητες, η ομάδα σκέφτηκε τη δημιουργία μίας αφίσας που θα έκανε γνωστή την υπάρξη της φόρμας στους μαθητές του σχολείου μας.

Η Πολυξένη, επίσης μαθήτρια του ΓΠΕ, δημιούργησε την παρακάτω αφίσα:

afisa site

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα ενδιαφέροντα.

Ενδεικτικά, στην ερώτηση "Ποια τρία επίθετα θα ήθελες να χαρακτηρίζουν το νέο δικτυακό τόπο του 5ου ΕΚ;" οι απαντήσεις συνοψίζονται στα εξής:synopsi formas site

Στη συνέχεια η ομάδα προχώρησε στη φάση της σχεδίασης, του βασικού μενού και των βασικών οθονών.

Για την υλοποίηση, επιλέχτηκε το Wordpress καθώς είναι ένα CMS (Content Management System) που υποστηρίζεται από το ΠΣΔ και διαθέτει πληθώρα πρόσθετων. original logo

Επιλέξαμε το θέμα, γράψαμε και συλλέξαμε κείμενα, ενώ η Κατερίνα, μαθήτρια του ΓΠΕ, δημιούργησε με υπομονή το λογότυπο μας, το οποίο και χρησιμοποιούμε σε διάφορες παραλλαγές.

 

Πνευματικά δικαιώματα

Τα κείμενα που εμφανίζονται στον ιστότοπο έχουν γραφτεί από το 5ο ΕΚ Ανατολικής Αττικής. Εξαιρούνται  α) οι σελίδες παρουσίασης των ειδικοτήτων όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πηγές που αναφέρονται στο τέλος της κάθε αντίστοιχης σελίδας και οι οποίες διαθέτουν το υλικό ελεύθερο προς χρήση καθώς και β) αρχεία όπου αναφέρεται άλλος δημιουργός και επίσης είναι ελεύθερα προς χρήση.
Τα γραφικά που εμφανίζονται στον ιστότοπο είτε διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο και χρησιμοποιήθηκαν όπως είναι, είτε χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία νέων γραφιστικών συνθέσεων του 5ου ΕΚ Ανατολικής Αττικής.

 

Προσωπικά δεδομένα

Τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών προστατεύονται και δεν εμφανίζονται με καμία μορφή. Στις δε φωτογραφίες έχει γίνει κάλυψη των προσώπων των μαθητών που συμμετέχουν στις μαθητικές εργασίες ή εκδηλώσεις και όπου δεν έχει γίνει κάλυψη τηρείται σχετικό αρχείο αδειοδότησης.

 

Κάπως έτσι από τον Απρίλιο του 2016 ο νέος ιστότοπος του 5ου Εκ Ανατολικής Αττικής ...είναι στον αέρα και εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένο περιεχόμενο.

 

Καλή πλοήγηση!

A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com